Hakukone­optimoinnin sietämätön keveys

30.10.2020

Kuinka monta kertaa olet miettinyt, että hakukoneoptimointi on helppoa tai vaikeaa? Entä monestiko olet käynyt sivua läpi ja todennut, että oikeat sanat ovat oikealla paikallaan ja kaikki toimii, mutta siltikään tuloksia ei tule?

Hakukoneoptimointi on siitä mielenkiintoinen ala, että siellä suuretkaan muutokset eivät aina tuo suuria tuloksia. Joskus taas pienet muutokset saattavat tehdä hyvinkin ison eron kilpailijoiden välillä.

Muutoksia, lisää optimoitua sisältöä, teknisiä korjauksia, sisäisiä linkityksiä, ulkoisia linkityksiä, Googlen algoritmin päivitysten seurantaa ja paljon muuta tulisi tehdä, mutta mitään ei saisi tehdä liikaa. Tämä aiheuttaa tapahtuman, jota itse kutsun hakukoneoptimoinnin sietämättömäksi keveydeksi.

Asiat pitäisi osata tehdä tarpeeksi kevyellä kosketuksella, että nähdään, mihin suuntaan muutos johtaa, ja ennen kaikkea riittävällä kärsivällisyydellä. Jos teet liian isoja muutoksia ja liian paljon kerralla, niin et enää tiedä, mikä on vaikuttanut mihinkin. Miksi hakutulokset putosivat tai nousivat? Miten käyttäjät muuttivat käyttäytymistään? Miten hakualgoritmit tulkitsivat muutoksen?

En toki sano sitä, että suuret muutokset eivät joskus olisi tarpeen, mutta jos menet räjäyttämään (kuvainnollisesti) koko sivustosi uuteen uskoon ja samaan aikaan toistat samat virheet kuin aikaisemmalla sivulla, niin vaikka sivun ulkonäkö ja toiminta päivittyivät, et välttämättä loppujen lopuksi saavuta mitään hyviä tuloksia vaan teet ennemminkin haittaa.

Hakukoneoptimoinnin voisikin tiivistää seuraavasti:

  • Hakukoneoptimointi ei ole pikajuoksu vaan maraton
  • Hakukoneoptimointi ei ole vain sisällöntuotantoa
  • Hakukoneoptimointi ei ole vain teknisiä optimointeja ja korjauksia
  • Algoritmit eivät osaa lukea, mutta sivustosi vierailijat osaavat

Tästä syystä sanonkin kaikille, jotka miettivät hakukoneoptimoinnin aloittamista tai verkkosivujen uudistamista, että ottakaa yhteyttä ensin alan ammattilaiseen. Keskustelkaa rauhassa läpi ja miettikää, mitä toimenpiteitä sivustolle kannattaisi tehdä. Joskus sivun räjäytys voi olla jopa paikallaan, jos sillä saavutetaan nopeammin ja kustannustehokkaammin pitkällä välillä tuloksia kuin vanhan paikailulla.